Overweeg jij een carrièreswitch?

Werk je nog niet in zorg en welzijn, maar lijkt het je wel wat? Dan is nu het moment om te switchen want de sector zit te springen om personeel. In Zorg en Welzijn is er voor iedereen wel een passende baan te vinden, ook als je nog niet eerder in de sector hebt gewerkt. Wil je aan de slag maar weet je niet waar je moet beginnen? Kom dan in de Ik Zorg Shop eens sparren met een loopbaancoach van Sterk in je Werk. Die weet precies wat de mogelijkheden zijn voor jouw specifieke situatie. Nicoline Mulder is zo’n loopbaancoach. Zij beantwoordt drie meest gestelde vragen van switchers.

Kan ik zonder diploma direct aan de slag?

Dat kan. Steeds meer werkgevers in zorg en welzijn bieden maatwerktrajecten aan voor mensen die zonder diploma direct in de zorg willen komen werken. Je kunt direct starten met werken en krijgt tegelijk een praktijkleertraject dat is afgestemd op jouw ervaring en wensen. Ook bieden steeds meer werkgevers verkorte trajecten aan, of hebben ze vacatures voor BBL-opleidingstrajecten, waarbij je werken en leren combineert.

Ik heb ooit een diploma in de zorg behaald, maar er nooit iets mee gedaan. Nu wil ik dat wel. Hoe pak ik het aan?

Herintreders zijn meer dan welkom in de zorg. Soms is bijscholing nodig, of je kunt besluiten om je te laten omscholen naar ander werk in zorg en welzijn. Hier kun je dan verkorte opleidingstrajecten voor volgen. Als je wil weten wat je wat je oude diploma waard is, kun je kijken op www.s-bb.nl.

Het is handig om dan ook de huidige naam van de opleiding op je cv te vermelden, zodat werkgevers direct zien dat je wel een relevant diploma bezit. Mijn advies is om vervolgens in gesprek te gaan met organisaties om te kijken waar mogelijkheden zijn om in te stromen of werkervaring op te doen.

Hoe kom ik erachter wat bij me past, qua werkveld en functie?

Dat is inderdaad een uitdaging. Gelukkig is er op internet veel informatie te vinden over werken in de zorg. Kijk bijvoorbeeld eens op www.ontdekdezorg.nl. Ik raad mensen altijd aan om eens ergens mee te lopen, zodat ze een goed beeld krijgen van alle mogelijkheden en kunnen ervaren of het echt bij ze past. Kennis maken met verschillende organisaties kan ook tijdens koffiemomenten, speeddates of inloopspreekuren die op dit moment veel georganiseerd worden. Een andere mogelijkheid is om vrijwilligerswerk te gaan doen. Je krijgt dan goed zicht op verschillende functies en werkvelden. En het is een mooie aanvulling op je cv!

Zorg

 

Meer weten?