Paulien: “Het is heel erg mooi om iets voor cliënten te kunnen betekenen”

Ze wilde eigenlijk onderwijsassistent worden, maar verloor haar hart aan de gehandicaptenzorg. Paulien Navest werkt al ruim zeven jaar bij zorginstelling Sherpa. Eerder als begeleider, en momenteel in de functie van campus recruiter. Dankzij haar achtergrond kan Paulien met verschillende brillen kijken naar kandidaten die net als zij in de gehandicaptenzorg aan de slag willen. Paulien: “Ik heb veel mooie en leerzame ervaringen mogen meemaken. Het mooie aan deze branche is dat je niet alleen met mensen werkt, maar ook echt iets voor ze kunt betekenen. Dat je de ondersteuning kunt bieden waar het nodig is.”

In de gehandicaptenzorg begeleid je meerdere fases in het leven van een cliënt. Dat zorgt ervoor dat niet alleen de zorgvragen, maar ook de zorgbehoeftes per cliënt kunnen verschillen. Paulien: “Cliënten wonen en/of werken bij Sherpa. Per cliënt is de zorgvraag anders. Het leuke is dat je zelf mogelijkheden kunt creëren en verder kunt kijken dan je eigen verwachtingen.”

Verrassingen

Ook kun je wel eens voor verrassingen komen te staan. Cliënten kunnen bijvoorbeeld onverwachts bepaalde emoties tonen. Paulien: “We zijn allemaal mensen en mensen tonen nu eenmaal emoties. Soms is dat blijdschap, maar soms is dat ook verdriet of boosheid. Een persoon met een beperking kan die boosheid op een heel andere manier uiten, dan iemand met een regulier ontwikkelingsniveau. Dat maakt het werk soms een uitdaging, maar ook hier leer je van. En gelukkig is er altijd de mogelijkheid om te sparren met collega’s.”

Beperkingen én mogelijkheden

Om te kunnen werken in de gehandicaptenzorg moet je stevig in je schoenen staan. “Het is belangrijk dat je over sociale vaardigheden beschikt en je kunt inleven in je medemens”, aldus Paulien. “Dat je niet alleen rekening kunt houden met de beperkingen van een cliënt, maar juist met de mogelijkheden.”

Vlogs op Youtube

Paulien spreekt genoeg kandidaten die vanuit een heel andere sector op zoek zijn naar werk in de gehandicaptenzorg. Wat spreekt hen zo aan in deze branche? “Zingeving”, vertelt Paulien. “Iets terugdoen voor de maatschappij. En de motivatie om voor iemand te willen zorgen.” Paulien legt ook uit welke stappen je kunt nemen om erachter te komen of werken in deze branche iets voor jou is. “Informeer eens in je kennissenkring. Vraag of iemand zijn of haar ervaringen met je wil delen. Zet ook duidelijk voor jezelf op een rijtje welke kwaliteiten je te bieden hebt. Of kijk eens naar vlogjes op Youtube, daar zijn er genoeg van.” 

Werken