De opleidingsvarianten op een rij

Door de veelzijdigheid in werkvelden zijn er volop mogelijkheden om door te groeien. Zo kun je nadat je in een verzorgingshuis hebt gewerkt ook aan de slag in een verpleeghuis of ziekenhuis of juist in de huisartsenpraktijk. Bovendien stimuleren organisaties hun medewerkers om door te stromen naar een hoger niveau en helpen ze je met het volgen van opleidingen. Zo maken veel ziekenhuisverpleegkundigen de overstap naar wijkverpleging. 

De beroepsopleidende leerweg (BOL)

Bij de BOL route ga je 70% van de tijd naar school. Die andere 30% loop je stage. De school helpt je bij het zoeken naar een stageplek. Bij het volgen van een BOL opleiding heb je in principe recht op studiefinanciering. Je leert volgens schoolroosters, ook stages vallen binnen de studieperiodes. Je houdt dus aardig wat vrije tijd over. Met een bijbaantje kun je je inkomens aanvullen.

  • Moet jede BOL-opleiding zelf betalen? Als je een BOL-opleiding wil volgen, dien je jezelf aan te melden bij het een ROC. De kosten zoals het lesgeld en de boeken betaal je zelf. Bij een BOL-opleiding kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering als je jonger bent dan 30 jaar. Bekijk de voorwaarden op de website van DUO: www.duo.nl. Ouder dan 30? Dan kun je eventueel gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet krijgen. Meer hierover weten? Kijk op de website van DUO.

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL)

Dit traject staat gelijk aan werken en leren: 70% van de tijd werk je bij een werkgever. De andere 30% volg je theorielessen op school. Je doet dus al veel praktijkervaring op. Om te beginnen heb je een baan nodig, solliciteren dus. Voor deze baan ontvang je een leerlingsalaris. Je hebt een baan en salaris, dus geen recht op studiefinanciering. Je salaris wordt elk studiejaar hoger.

  • Wil je stoppen met de BBL of duale opleiding. Afhankelijk van wat er door de organisatie met jou is afgesproken, en wat er in het contract staat, kan het zijn dat je bepaalde kosten moet betalen als je voortijdig stopt.

  • Inkomsten bij BBL-opleiding: De leerlingsalarissen zijn opgenomen in de cao’s van de diverse werkvelden. Omdat dit per werkveld kan verschillen, staan hier de links naar de diverse cao’s vermeld. Op deze pagina vind je meer informatie over de leerlingsalarissen en het combineren van leren en werken.

BVP (beroepsvoorbereidende periode)

Een nieuwe opleiding start meestal met het volgen van theorielessen op school. Dit duurt een bepaalde periode, variërend van 10 weken tot 8-9 maanden. Tijdens de beroepsvoorbereidende periode krijg je een leerovereenkomst aangeboden. Je ontvangt dan geen salaris maar een vergoeding (ongeveer €350) per maand. De BVP kan variëren van 10 weken tot 8-9 maanden van je opleiding. Na het succesvol afronden van de periode, ga je verder in de praktijk. In deze fase ontvang je een leer-arbeids-overeenkomst en het bijbehorende leerling-salaris.

HBO/WO (voltijd, deeltijd of duaal)

HBO en WO opleidingen kun je op meerdere manieren volgen. Bij de deeltijdvariant ga je enkele dagdelen in de week naar school, vaak ’s avonds. Je hebt dan alleen geen recht op studiefinanciering. Bij de duale variant werk je als leerling in een zorginstelling en ontvang je een salaris. Je werk wissel je af met enkele periodes theorielessen op school. Tijdens deze periode krijg je geen salaris, maar kun je wel in aanmerking komen voor studiefinanciering. Dit is dan wel in de vorm van een lening.

Bekijk alle opleiders uit de regio op een rij

Leren