Themamaand GGZ | geestelijke gezondheidszorg

Iedere maand zetten we een werkveld in zorg en welzijn in de spotlight. November staat in het teken van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). In de geestelijke gezondheidszorg werk je met kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen met een psychische kwetsbaarheid. Je begeleidt of behandelt cliënten en ondersteunt ze bij hun herstel.

Lees en bekijk hieronder de verhalen van (leerling) zorgprofessionals bij jou in de buurt. Ook kun je één van de georganiseerde activiteiten bezoeken, bijvoorbeeld de Meet & Greet met Lister of volg de workshop 'werken in de GGZ' van Altrecht!  

Eerdere Themamaanden gemist?

Wat betekent werken in de geestelijke gezondheidszorg?

In de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) werk je met kinderen, jongeren, volwassenen en/of ouderen met een psychische kwetsbaarheid. Je begeleidt of behandelt cliënten en ondersteunt ze bij hun herstel. Je kunt te maken krijgen met mensen met verschillende psychische aandoeningen, zoals een angststoornis, verslaving, depressiviteit, ADHD, autisme, een eetstoornis of bijvoorbeeld PTSS.

Hoe ziet werken in de GGZ eruit?

Het werk in de GGZ is heel divers: het kan bijvoorbeeld inhouden dat je helpt bij persoonlijke verzorging, dat je verpleegtechnische handelingen uitvoert of dat je begeleiding en ondersteuning biedt. Maar ook als psycholoog, psychiater, psychoterapeut, orthopedagoog of verpleegkundig specialist kun je in de GGZ aan de slag. Als je graag iets wilt bijdragen aan het leven van mensen met een psychische kwetsbaarheid, dan is werken in de GGZ wellicht iets voor jou.

Bekijk hier de mogelijkheden om te werken in de geestelijke gezondheidszorg bij jou in de buurt.

Zij werken al in de geestelijke gezondheidszorg

Werken in de GGZ: Femke

Jennifer

Ik ben verpleegkundige en mentor van cliënten met een eetstoornis. Het werk is intens maar je hebt een positieve impact op het leven van anderen. Het vereist vaak samenwerking met andere professionals. Je leert veel verschillende mensen kennen en daar leer je heel veel van.
Ben je benieuwd hoe het is om als verpleegkundige te werken bij Altrecht Eetstoornissen Rintveld? Bekijk dan deze video waarin Rachelle en Jennifer hun verhaal vertellen.

Werken in de GGZ: Michiel

Michiel

Ik werk al meer dan 25 jaar als verpleegkundig specialist in de GGZ. Op dit moment werk ik met cliënten die te maken hebben met een of meerdere persoonlijkheidsstoornissen. Het leukste aan mijn baan? Dat iemand opknapt. Dat je samen met een cliënt en de familie terug kan blikken op een periode die intens was, maar waardoor iemand het leven weer een beetje op orde heeft.
Lees het verhaal van Michiel: verpleegkundig specialist in de GGZ.

Werken in de GGZ: Yusuf

Yusuf

Iedereen wil graag tevreden zijn over zijn leven en zijn eigen dromen en wensen waarmaken. We willen er immers allemaal toe doen. Soms lukt dat even niet en komt die persoon daar zelf niet meer uit. Een psychische kwetsbaarheid of een verslaving belemmert iemand in de volgende stap. Bekijk mijn verhaal en kom meer te weten over het werk van een persoonlijk begeleider.

Werken in de GGZ: Harald

Harald

In 2010 kwam mijn huidige werkgever in de geestelijke gezondheidszorg op mijn pad. Mijn verleden kon ik in mijn werk gebruiken om iets te betekenen voor een ander. Ik heb een intern leertraject voor ervaringsdeskundige gevolgd. Als ik iets herken dan deel ik op een gepast moment mijn eigen ervaring waarbij de ander zich in herkent.
Lees hoe Harald als ervaringsdeskundige cliënten kan helpen.

Werken in de GGZ: Sacha

Sacha

Naast mijn werk bij Lister studeer ik psychologie. Het is een perfecte combinatie. Met twee slaapdiensten in de week kan ik daarnaast mijn eigen studietijd indelen. Het leukst aan mijn werk vind ik mijn collega’s, het werken in een fijn team, en het iets kunnen betekenen voor de bewoners. Ik wil graag doorgroeien binnen Lister. De organisatie past bij me en er zijn veel scholingsmogelijkheden.
Lees het verhaal van Sacha over het werken als slaapwacht bij Lister.

Als vrijwilliger aan de slag in de GGZ

Ook als vrijwilliger kun je in de geestelijke gezondheidszorg aan de slag. Vrijwilligers zijn ontzettend waardevol! Zonder vrijwilligers zouden veel activiteiten voor cliënten ondenkbaar zijn. Als vrijwilliger maak je niet alleen het verschil voor een ander, ook voor jezelf kan het veel betekenen. Om (weer) werkervaring op te doen, iets voor een ander te betekenen, nieuwe mensen te ontmoeten of jezelf te ontwikkelen. Wil jij als vrijwilliger aan de slag in de geestelijke gezondheidszorg? Kijk dan bij de verschillende partners naar de mogelijkheden.

Kom naar de Ik Zorg Shop

De Ik Zorg Shop is 4 dagen in de week geopend.
Iedere dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur.
Loop gerust binnen zonder afspraak. Of maak een afspraak via de website.
Je kunt in de Ik Zorg Shop terecht kunt voor informatie en inspiratie over werken in Zorg en Welzijn. Wij vertellen toekomstige zorgprofessionals graag over de mogelijkheden om binnen onze mooie sector aan de slag te gaan. Werk je al binnen zorg en welzijn? Ook dan kun je bij de Ik Zorg Shop terecht voor advies over je verdere loopbaan!

Themamaand partners Werken in de geestelijke gezondheidszorg

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om te werken in de GGZ?
Bezoek dan de websites van de deelnemers in deze Themamaand geestelijke gezondheidszorg:

Jouw mogelijkheden voor het werken in de GGZ

In de Ik Zorg Shop kun je kennismaken met organisaties in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Heb jij passie voor het werken in de zorg en ben je geïnteresseerd in de GGZ? Kom in november naar de Ik Zorg Shop! De deelnemers vertellen je dan graag meer over jouw mogelijkheden binnen de geestelijke gezondheidszorg.


Er zijn op dit moment (nog) geen items in de agenda.